Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

miercuri, 27 iulie 2011

Opozabilitatea hotărârilor judecătorești

Știm că o hotărâre judecătoreasca este relativă, fiind opozabila doar părților din proces.

De aici apare problema: atunci când o acțiune in revendicare este admisă față de pârât/i și se trece la executarea ei, pot fi evacuate și alte persoane in afara pârâților?

Mă gândesc ca din moment ce pârâtul a posedat imobilul, orice persoană din imobil poate fi evacuată, deoarece există o prezumție că acea persoanâ a dobândit de la un neproprietar(in cazul in care titlul emana in orice mod de la pârât), terțul  având calea contestației la executare.

De aici apare o altă întrebare

Contestația la executare introdusă de un terț in această ipoteza este o acțiunea în revendicare?( asa mi se pare ca reiese din art. 401 alin 3 Cod procedura civilă)

Daca a introdus o asemenea contestație si a fost soluționată nefavorabil, se mai poate merge pe dreptul comun? Daca nu, cu ce se poate ataca?

joi, 21 iulie 2011

Donatie afectata de conditie vs sarcina

Mi-am amintit ca a fost o problema privind distinctia dintre donatia afectata de o conditie si donatia afectata de  sarcina.

Mie mi se pare ca donatia afecata de o sarcina, este in realitate o donatie afectata de o conditie potestativa(pur sau simplu) din partea creditorului-perfect compatibila cu pp irevocabilitatii.