Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

miercuri, 12 septembrie 2012

Exemplu- obligatia de intretinere

Persoana in nevoie are un sot, un parinte, un nepot, un copil, un frate, un bunic, exista o persoana pe care a intretinut-o cand acea persoana era minor iar parintele lui era casatorit cu persoana in nevoie.

Mie mi se pare ca ordinea ar fi urmatoarea:

1 sot
2 copilul la acelasi nivel cu minorul (copilul sotului) care a primit intretinere
3 nepot
4 parinte
5 frate 
6 bunic

Obligația de întreținere

Cartea a II-a, Titlul V

Persoanele între care există obligația legală de întreținere


  • intre sot si sotie- inaintea "celorlalti obligati" (nu doar rudele)
  • intre fostii soti in conditiile prevazute de lege(revin)
  • intre rudele in linie dreapta( inclusiv in cazul adoptiei)- ordine: intai descendentii apoi ascendentii   ! daca sunt mai multi descendenti sau ascendenti, va fi obligat la intretinere cel cu gradul mai apropiat ex: persoana in nevoie are un parinte si un nepot, nepotul va fi obligat.
  • intre frati si surori (inclusiv in cazul adoptiei) ordine- dupa parinti(implicit dupa sot si descendenti), inaintea bunicilor
  • alte cazuri prevazute de lege :  
  1. intre sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot și minorul astfel intretinut
-in privinta sotului, debitor al intretinerii fata de minor, bunul simt ar spune sotul este obligat la intretinere dupa parinte(implicit dupa sotul minorului si descendentii) (bunul simt s-ar sprijini pe faptul ca ratiunea textului este data de imposibilitatea parintelui minorului de a-l intretine)  

-in privinta minorului, debitor al obligatiei de intretinere fata de sotul parintelui sau care a fost obligat sa-i acorde intretinere  ma gandesc ca va putea fi obligat dupa sotul acestuia,
 2.  exceptia de la regula reciprocitatii-  mostenitorii persoanei care a acordat intretinere unui minor, indiferent daca a fost sau nu obligata la aceasta catre acest minor ordine: dupa sot descendenti si parinte (pentru ratiunea de mai sus)
--in ultimele doua cazuri, pentru a exista obligatia intretinerii minorului, trebuie indeplinite doua conditii speciale
-creditorul intretinerii sa fie minor
- parintii minorului sa fi murit, sa fie disparuti sau in nevoie




marți, 11 septembrie 2012

Modalitatile dreptului de proprietate

In doctrina există mai multe definitii privind aceasta institutie.
In majoritatea teoriilor aceasta categorie este alcatuita din

-proprietatea comuna
--sediul materiei Cartea III, Titlul II, Capitolul IV C. civ.
--definitie art 631 C. civ.

-propritatea rezolubila
--nu am gasit o definitie expresa in Codul civil, insă poate fi privita din punctul de vedere al titularului ei.
 Astfel, in patrimoniului acestuia se afla obligatia de a da dreptul de proprietate, obligatie afectata de o conditie suspensiva.(art. 1400 C.civ,)
--astfel existenta in patrimoniul titularului a dreptului de proprietate  este incerta, imprejurare ce se rasfrange si asupra actelor juridice incheiate in legatura cu acest bun.


-proprietatea anulabila
--este atunci cand  actul translativ de proprietate dintre doua parti este afectat de o cauza de nulitate relativa (Cartea V, Titlul II, Capitolul I, Sectiunea 4)

duminică, 9 septembrie 2012

Recomandare

https://www.coursera.org/course/intrologic

Cursul de logica tinut la Stanford.

Se desfasoara online (interactiv) incepand cu 24 septembrie, 5-7 ore pe saptamana, 7 saptamani.

Mai sunt si alte cursuri interesante...nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva si mai ales ca este gratuit.

PS La sfarsit primesti un atestat semnat de profesorul care sustine cursul (Michael Genesereth is an associate professor in the Computer Science Department at Stanford University. He received his Sc.B. in Physics from M.I.T. and his Ph.D. in Applied Mathematics from Harvard University. He is best known for his research on Computational Logic and its many applications. He has been teaching Logic to Stanford students and others for more than 20 years. He is the current director of the Logic Group at Stanford and founder and research director of CodeX (The Stanford Center for Legal Informatics).