Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

luni, 27 februarie 2012

Noul Cod civil

Nici nu putem să ne gândim la Noul Cod civil pâna nu citim și înțelegem pe deplin prevederile art. 1-art. 24 din Noul Cod civil.


Ce mi-a atras atenția până acum 


art 6 alin 6 ”dispozițiile legii noi sunt de asemenea aplicabile și efectelor viitoare ale situațiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din
-starea și capacitatea persoanelor
-din căsătorie
-filiație
-adopție
-obligația legală de întreținere
-raporturi de proprietate
-inclusiv regimul general al bunurilor
-din raporturile de vecinătate daca aceste situații juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi


Daca, starea și capacitatea reprezintă un fapt, respectiv un drept care se grefează pe o situație faptică existentă și după momentul intrării în vigoare a Noului Cod civil, astfel justificând aplicarea legii noi, în cazul căsătoriei care, din păcate :), este un contract încheiat înainte de intrarea în vigoare a legii noi, nu se mai poate adopta aceeași soluție fără a încălca principiul constitutional al neretroactivității legii.


Îmi dau seama că s-au analizat aceste aspecte la redactarea codului, dar aceasta este impresia (întemeiată sau nu) creată de aceste articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu