Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Art. 1190 c. civ. din 1864

Reglementeaza instituția confirmării unui act anulabil (c civ francez văd că se referea și la confirmarea unui act susceptibil de a fi reziliat).


Confirmarea reglementata de art 1190 c. civ. nu poate avea nicio legătură cu instituția reglementată de art 1546 c civ (ratificarea mandatului executat cu depășirea limitelor împuternicirii).


”..cel care confirmă trebuie să fie capabil a se obliga și a dispune....”


Op. cit. p. 78 nota 2


ratificatiunea unui act nevalabil nu se poate face decît atunci cînd persoana ce ratifică are dreptul de a face din nou asemenea act


Op. cit. p 78 nota 3


”orice vânzare făcuta unui străin este isbită de o nulitate absolută, totuși atunci când cauza acestei nulități, adică lipsa calității de cetățean român a încetat, actul devine perfect valabil prin confirmarea lui de cei în drept rămânând să-și producă efectele pentru viitor”


Op cit p 79 nota 8


Nota 9 (op. cit.) - confirmarea poate fi expresă sau tacită


- mie nu mi s-ar fi părut art 1190 c civ ar fi compatibil cu forma tacită a confirmării


nota 10, op cit


”cu toate că nulitatea unui act pentru motive de ordine publică nu poate fi confirmata...însă nimic nu se opune ca o lege ulterioară să constate valabilitatea încheierii convenției și deci să se poată confirma” - efectele se vor produce doar pentru viitor, cred, logic:)


Op cit nota 11


”....pentru cofirmarea expresă cât și pentru cea tacită trei sunt condițiunile cerute pentru perfectarea contractului:
1) capacitatea de a dispune, 
2) cunoștință de vițiul ce infectează actul și 
3) obligația să existe în momentul confirmării.”


Nota 17, op cit


Obligația baza pe o cauză ilicită nu poate fi confirmată  în urma încetării ilicității



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu