Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

marți, 14 iunie 2011

Competența teritorială în funcție de domiciliul pârâtului

Decizia Secției civile nr. 196 din 25 octombrie 1977 mi-a adus aminte de o problemă.

După cum știm competența teritorială se stabilește în funcție de domicilul în fapt al pârâtului, neavând importanță domiciliul ”din buletin„

Dar citația unde se trimite? Dacă raspundem că se trimite la domiciliul în fapt al pârâtului ar însemna să considerăm ca trimiterea citației la domiciliul ”din buletin” ar determina lipsa de procedură cu acesta.

Consider că citația se trimite la domiciliul ”din buletin” deoarece doar acest domiciliu poate fi cunoscut de reclamant.

Altfel s-ar ajunge la pronunțarea unei hotărâri casabile din vina pârâtului care nu a îndeplinit obligațiile legale ce reglementeaza domiciliul

Doar în cazul divorțului instanța este obligată să verifice dacă pârâtul se afla la domiciliu(art 616 indice 1 c. pr. civ)

Un comentariu:

  1. Sub aspectul procedurii de citare, aceasta se considera indeplinita oriunde paratul primeste citatia - domiciliu, resedinta, locul de munca, chiar oriunde astfel cum spune 90 alin 2.
    Reclamantul poate cunoaste adresa in fapt a paratului, iar aceasta sa fie complet diferita de datele din CI, iar in acest caz, procedura de citare se considera indeplinita daca paratul a fost gasit in acel loc indicat.

    Am avut o speta similara - citat la locul de munca, ulterior la domiciliul legal (obtinut de la Evid Populatiei). Hot pronuntata a fost in final casata pentru ca domiciliul in fapt era altul.

    RăspundețiȘtergere