Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

marți, 7 iunie 2011

Rolul activ al instantei

Citeam in cartea recomandata  in urma cu 2 posturi,  intrebarea:

"Problema: Mijlocul procedural (actiune de drept comun sau contestatie la executare?) prin care se poate obtine sistarea platii despagubirilor, acordate sub forma unor prestatii periodice, victimei care si-a redobandit capacitatea de munca; rolul activ cu privire la calificarea cererii, in aplicarea art. 84 C. proc. civ"

Solutia a fost data in Decizia 95 din 18 decembrie 1978 a Tribunalului Suprem.

O sa incerc sa fac un rezumat pentru a ajunge la discutia urmarita.

Calea este data de dreptul comun nu de contestatia la executare.

Si in continuare apare solutia prin care instanta in baza rolului activ trebuie sa recalifice actiunea din contestatie la executare in actiune de dreptul comun.

Mie mi se pare ca asa se ajunge la modificarea cauzei.

Orice cauza are o calificare data de parte si o reglementare data de lege. Cred ca, in baza rolului activ, instanta poate sa schimbe doar calificarea nu si reglementarea.

Asta ar insemna ca daca partea merge pe dreptul comun pentru o situatie la care exista o lege speciala, trebuie sa faca la fel  si sa recalifice cererea, nu sa se respinga ca inadmisibila.

Articolul 84 din Codul de procedura civila prevede "...chiar daca poarta o denumire gresita". Daca se foloseste termenul denumire, trebuie sa ne limitam la  acest termen.

Daca instanta schimba cauza nu ar fi intr-un fel o antepronuntare?

Poate tind sa interpretez foarte restrictiv dar numai asa putem fi aproape siguri ca nu va fi practica neunitara. Judecatorii sunt oameni diferiti ce sunt chemati sa aplice legea(si rolul activ este prevazut tot de lege):) Cu cat ne departam mai mult de lege, cu atat ne e mai greu sa fim la unison:)

Daca prin interpretarea restrictiva se ajunge la solutii absurde atunci trebuie sa schimbam legea pentru ca imprevizibilitatea mi se pare un pericol foarte mare la adresa justitiei.

Cred ca ar trebui sa fim mult mai receptivi la noile coduri. Prin  imprejurarile in care s-au format e normal sa fie mai de folositoare ca cele vechi.

Daca ne gandim si codurile actuale tot de oameni au fost facute, cel mult la fel de destepti ca cei din prezent( s-a demonstrat ca oamenii din prezent sunt mai inteligenti ca cei din trecut) . Asa ca autorii din prezent au beneficiul timpului si al accesului mult mai rapid la informatie.

Sigur sunt "cugetari" despre specia umana si noutate dar nu stiu niciuna, asa ca ma abtin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu