Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

luni, 3 octombrie 2011

Accesiunea reloaded art. 488 C civ

Op cit p. 599

Mi-a atras atenția cineva că in Cod se face referire la ”o a treia persoană”, drept urmare această instituție nu se aplică parților unui contract ce are ca obiect construcția unei clădiri, și nici în cazul coproprietarilor.

În op cit se face referire la dreptul de superficie al constructorului 

Constructorul are un drept de creanță asupra unor sume de bani afectat de condiția suspensivă ca proprietarul să invoce accesiunea (G. Boroi)


op cit. p 607 pct 10


”buna credință a coproprietarului care a construit pe terenul aflat în coproprietate în fața celorlalți coproprietari (care au rămas în pasivitate)...pe baza principiului că nimănui nu-i este permis a se îmbogăți în prejudiciul averei altuia, urmează a i se acorda constructorului ca desbăgubire valoarea cu care a crescut fondul comun prin acele construcții


op cit pct 11


-venitul produs de imobilul construit de posesorul de buna-credință revine acestuia cît timp este de buna-credință -nu m-aș fi așteptat


op cit p 24


- pentru a considera constructorul de bună-credință nu se cer a fi îndeplinite aceleași condiții ca la art. 486 (dobândirea fructelor) nefiind necesar un titlu translativ de proprietate.


op cit. p 28


”art 494 c. civ. este adevărat că se ocupă de construcțiile făcute de a treia persoană pe locul altuia ..... nimic nu se opune însă ca prin analogie să se aplice dispozițiunile acestui articol și la alți posesori  care nu sunt terții”


op cit. p 29


-pentru a stabili buna-credință a constructorului trebuie să ne uităm la 486 c. civ :) 


op. cit. p 32


Prețul materialului și al muncii trebuie să se raporteze la momentul ridicării construcției, nu la momentul invocării accesiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu