Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

miercuri, 28 septembrie 2011

Buna credință (necesară dobândirii proprietatății fructelor) în noul cod civil

Trebuie analizată în funcție de mai multe categorii:


1. Imobile înscrise în CF


 - buna credință a posesorului se analizează dpdv al oricărei persoane interesate de înscrierea în CF a terenului repectiv.(se aplică doar în cazul terenurilor, și implicit a fructelor produse de acestea)


Înscrierea în CF a terenului nu trebuie să aibă vreun viciu (chiar dacă privește un viciu de formă sau unul de fond) față de orice terț interesat.


În alte cuvinte, terțul trebuie să aibă toate motivele legale să creadă situația prezentată în CF, pentru ca posesorul să dobândească propritatea fructelor (mult mai drastic față de actuala reglementare)


2. Imobile ce nu sunt înscrise în CF (bunuri imobile și bunuri mobile în sensul actualei reglementări, adică inclusiv terenuri ce nu sunt înscrise- dacă mai există)


- se elimină posibilitatea acceptării erorii de drept (cum erau unele păreri în actuala reglementare)


-discuția pe titlul putativ rămâne, astfel judecătorul va aprecia de la caz la caz, putând face referire la Hamangiu, indiferent de soluție :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu