Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

luni, 19 septembrie 2011

Exercitarea dreptului de proprietate

Acum cativa ani am auzit o discutie:

vecin 1 "am construit o fabrica de ciocolata, iar conform Regulamentul x al CE nu ai voie sa construiesti o ferma de animale!"
vecin 2 "in cazul asta trebuie sa ma despagubesti pentru ca imi ingradesti exercitarea dreptului de proprietate"

...m-am intrebat ceva vreme, cine are dreptate?

...azi, am gasit raspunsul in Hamangiu, op cit, pag 581

"deci daca fabricantul uzand de dreptul sau, a privat pe vecin de avantajul ce-l avea si l-a facut sa sufere un prejudiciu(in cazul nostru posibilitatea de a construi ce doreste), nu-l poate obliga la reparatiune"

- in carte, exemplul se refera la un proprietar ce a construit o fabrica de lumanari din cauza careia a crescut prima de asigurare a vecinului.

3 comentarii:

  1. Raspunsul din Hama e cam trunchiat.

    Abuzul de drept e definit ca exercitarea unui drept contrar legii (deci a scopului sau economic si social), sau cu rea-credinta.

    Daca se doved ca V1 a construit cu rea-credinta fabrica doar ca V2 sa nu-si poata construi ferma (lol, as vrea sa asist probatoriu), atunci ok, s-ar putea zice ca e exercitarea abuziva a unui drept, oricum, sanctiunea nu poate fi decat pecuniara.

    Mai era o speta de scoala, V1 stropeste cu ierbicid curtea, intra ratele V2 si mor dupa ce consuma iarba :D, cine-i de vina? Raspunsul a fost V1, ca si-a exercitat dreptul contrar scopului social.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adica V1 nu are dreptul de a-si stropi iarba cu ierbicid pentru că poate vor intra ratele V2?

    Aici mi se pare ca V2 raspunde pentru distrugere :)

    Era o speta pe penal cu niste oi care au intrat intr-o curte si au mancat iarba,,,,proprietarul a raspuns pentru distrugere

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, rationamentul complet e urmatorul:
    Dreptul de proprietate asupra unui teren implica si niste obligatii, ex: sa efectuezi lucrarile de amenajare, intretinere etc. Aceste lucrari trebuie sa aiba o finalitate potrivit scopului lor (de a pastra calitatea terenului), si nu de a-i prejudicia pe ceilalti subiecti de drept. Prin urmare, daca stropesti si nu ai luat si masurile necesare de protectie a terenului (conform obiceiului locului) raspunzi pt exercitare abuziva...nu stiu daca m-am facut inteles.

    RăspundețiȘtergere