Esteticul nu este rupt de cognitiv. Întreaga experiență a cunoașterii umane arată că o anumită încredere în simplitatea ascunsă a lumii îi ghidează atât pe savant cât și pe artist- Solomon Marcus

luni, 9 mai 2011

Competenta in 2011

Dupa modificarile aduse de Legea 202/2010 competenta de ordine publica a primit alt inteles (ca regula generala in Dreptul privat).

Modificarea consta in faptul ca necompetenta de ordine publica nu mai poate fi invocata oricand, oricum.

Stiu, ne ia ceva pana ne obisnuim.

Ca sa ne fie mai usor sa intelegem eu zic sa ne imaginam ca, "competenta de ordine publica" este o multime si ca aceasta multime este alcatuita din 3 elemente: competenta generala, competenta materiala, competenta teriroriala exclusiva.

In vechea reglementare exista o singura regula care se aplica intregii multimi : poate fi invocata oricand.

In noua reglementare exista 2 reguli care se aplica, nu in mod cumulativ la toate elementele, ci difera in functie de elementul analizat.

 1. competenta generala care nu s-a schimbat fata de vechea reglementare si poate fi invocata oricand,

2. competenta materiala si si cea teritoriala exclusiva, care pot fi invocate maxim pana la prima zi de infatisare

Mi se pare ca cele doua reguli, care s-au stabilit o data cu definirea multimii, sunt hardwired:)

Mie ca sa-mi fie mai usor ma gandesc asa:

Dupa prima zi de infatisare daca nu s-a invocat necompetenta materiala sau teritoriala exclusiva, instanta devine competenta in concreto desi in abstracto poate nu e, drept urmare nu poti sustine dupa acest moment, in concreto,  ca instanta nu e competenta.

E cum era inainte cand vorbeam de competenta de ordine privata unde maxim dupa prima zi de infatisare disparea definitiv din gandurile noastre. (ne ajuta si Codul)

Totusi cand se poate discuta in apel sau recurs de competenta de ordine publica sau de cea de ordine privata?

Cand a fost ridicata in prima instanta si nu s-a solutionat sau s-a solutionat nefavorabil pentru partea care a invocat-o.

Sustinerile de mai sus se coroboreaza cu prevederile art 105 din care reiese intenta legiuitorului de a atrage atentia asupra faptului ca nulitatea neconditionata de vatamare exista in cazul ctelor incheiate "...cu incalcarea normelor de competenta de ordine publica sau privata in conditiile prevazute de lege"......cu un mic pret: poti sa te intrebi daca se mai presupune vatamarea. Si iti raspunzi ca da,  inca se presupune vatamarea(interpretare teleologica)(ce interesanta e perioada in care poti sa auzi live parerea legiuitorului)

Nu incertitudinea, ci siguranta ne face nebuni.(mai-mai-stiu-cine-a-zis)

Asa ca va rog sa ma contraziceti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu